Maggie’s Cancer Care Center

Posted by hamideh rimaz under Uncategorized
Share this project:

<
Project Image
Project Image
>

Description:

"Since Tehran is believed to be one of the most bustling and polluted capitals in the world, having peaceful and relaxing environments has become one of the major issues in this large city. This project aims for creating a pleasant and supportive atmosphere for the patients who are in need of special care and treatment. Maggie Keswick Jencks was the first person who dreamed up the idea of generating such environments for the people suffering from cancer and chronic diseases. She lived with advanced cancer for two years. During that time she used her knowledge and experience to create a blueprint for a new type of care. Maggie’s Centers are built around her belief that people should not “lose the joy of living in the fear of dying”. Designed by Hamideh Rimaz, this project provides free practical, emotional and social support to the people with cancer and their family and friends, following the ideas about cancer care originally laid out by Maggie Keswick Jencks. This center for cancer care is located near a cancer hospital (currently under construction) in Seoul Street, Tehran. It is inside a green zone surrounded with trees and plants where it helps suppressing the adverse effects of pollution and also introduces a wonderful view for the patients. Stem from the idea of Tree House, the shape, size, and configuration of the building tries to evoke one’s childhood memories, adventures, and freedom. It offers the unique experience of climbing up a Tree House by gradually pushing one to a higher ground and make him feel the mass of the green leaves surrounding the area. "

Critiques:

Leave a Critique!
The story behind the conceptual development of this design is very strong and easy to relate to for many people. The idea of this playful treehouse that you slowly progress into on an incline, coming closer and closer to surrounding tree canopy, really creates a fun, exciting progression that ultimately makes you forget the reason you are there. Being able to relax within nature, and being above people in the every day bustling outdoors, presents a new level of calm and relaxation to patients dealing with a serious life threatening disease. One comment I would make is that I would be very interested in seeing a view from the base of the sloping plane, towards the building; to see what that transition looks like. Image 1 (Tag 1) shows the raised area from a side view, but I think seeing this transition could be very powerful. Also, what is the purpose for the water? Is it merely a reflection pool or is there more to the concept? And why the triangle in shape? Otherwise, beautiful work!!
by Joe Gallagher